1 TOHUM ÇİMLENMESİ
1 TOHUM ÇİMLENMESİ
Bahçecilik kitapları yazarı ve yayımcı Alys Fowler anlatıyor:
"Tohumları severim. Bir meşe ağacının ulu şekilde büyümesi bir meşe palamudunun çıkması, minicik bir gelincik tohumundan o muhteşem, kocaman, kıpkırmızı çiçeğin açmasına bayılırım. Fakat bütün tohumlar minicik değildir. Coco de Mer (deniz Hindistan cevizi) yeryüzündeki en büyük tohumdur. Çevresi 50 cm, ağırlığı 30 kg'dır. Her ne kadar aşk cevizi, deniz Hindistan cevizi gibi isimler verilmiş ise de, ona en fazla yakışan ad 'Babun kıçı tohumu' dur. Çünkü şekli tam da ona benzer. Cam güzeli bitkisinin tohumları gibi bazı tohumlar ise o kadar küçüktür ki, onları güçlükle görebilirsiniz. Bu tohumları ekmek zor iştir. Hafif bir rüzgarla bile uçup dağılırlar.
Boyutları ne olursa olsun bütün tohumlarda gelişmenin temel ilkesi aynıdır: Tohumun içindeki bebek bitki, bir tohum zarı tarafından sarıp sarmalanıp korunur. Tohum, çözmek için bir dizi anahtara ihtiyaç duyduğumuz bir bulmacaya benzer. Anahtarlar su, ısı, ışık'tır. Son ikisinin kaynağı Güneştir. Bütün anahtarlar biraraya geldiğinde, tohum zarının kilidini açabilirsiniz, böylece içerdeki bitki gelişmeye başlar. Tohum zarının kirli olmasının ve anahtara ihtiyaç duyulmasının nedeni, tohumun yılın doğru zamanında çimlenebilmesidir. Tohumlar canlanmayı başlatacak doğru sıcaklığa ulaşana kadar toprağın altında bebek bitki zarı yırtılabilir. Kuru fasulye tohumunun ne kadar sert olduğunu bir düşünün. Her tohum, içindeki küçük filizin gelişmesi için yeterli besini içerir, bu nedenle başlangıçta filizin güneş ışığına ihtiyacı yoktur. Zaten toprak altında gelişmesi de ancak bu şekilde mümkün. Fakat filiz toprağın yüzüne ulaşır ulaşmaz, güneş ışığı bitkiye enerji vermeye başlar. Böylece doğru miktarda su, ısı ve besinle minicik bir tohumdan tam gelişmiş bir bitki meydana gelir.
Ulu bir çınar küçücük bir tohumda saklanıyor olabilir.
Sevgi ve saygıyla kalın.
Yorumlar
Yorum Gönder